Red Orangutangen inviterede til et indblik i, hvordan det går til når man filmer orangutanger, da naturfotograf Björn Vaughn gæstede København den 29. juni. 

Næsten 250 fremmødte i den Grå Hal i København fik et indblik i livet som naturfotograf, da Björn Vaughn (fotograf og direktør i Borneo Productions International) med billeder og film fortalte om sine helt personlige oplevelser med at filme orangutanger.  Björn er fotografen bag Red Orangutangens film og billeder, og har også været fotograf på serien “Orangutan Jungle School” om orangutangerne på Nyaru Menteng og på Barack Obamas nye netflix serie “Our Great National Parks”, der får premiere i Danmark til august.

Naturfotograf Björn Vaughn og Red Orangutangens direktør Hanne Gürtler foran Björns billede af orangutangen Otong fra udstillingen #IAmtheForest. Foto: Bo Thomassen

Inden foredraget bød Red Orangutangen på indonesisk fingerfood og mulighed for at se fotoudstillingen ”I Am The Forest”, som består af over 50 smukke billeder, der hylder Borneos regnskove og unikke biodiversitet. Björn Vaughn er en af fotograferne bag udstillingen, der første gang blev vist på Borneo i 2016.

I de næste godt 75 minutter blev de mange tilhørere taget med på en tur bag kameraet til Indonesiens regnskove. Björn fortalte om sit første møde med en orangutang, sit allerførste billede af en orangutang og om de grundige forberedelser og lange og slidsomme dage i de varme og fugtige regnskove, der ligger bag alle hans billeder og film af orangutanger. Vi hørte om hans rørende møde med orangutangen Ben (en af orangutangerne i Red Orangutangens adoptionsprogram), som til at starte med absolut ikke var tilfreds med Björn tilstedeværelse i Ø-universet og gjorde det umuligt at filme ham. I et desperat forsøg på “at få noget i kassen” gik Björn derfor om foran kameraet og satte sig stille på hug foran Ben. Det virkede! Ben kom hen, tog ham i øjesyn og rakte ud og kørte sin pegefinger nedad Björns næseryg – for så at forsvinde op i sit træ igen og lade Björn filme ham.

Björn Vaughn har fanget en sovende orangutang med sit kamera. Foto: Bo Thomassen

Björn dokumenterede også i film og billeder da verdens eneste kendte Albino orangutang, Alba, blev genudsat i Borneos regnskov i 2018 – en oplevelse, han aldrig glemmer, og som vi også fik et interessant indblik i. Vi så klip fra optagelserne på Sumatra til Barack Obamas netflix serie “Our Great National Parks”, og så selvfølgelig også masser af film og billeder fra BOS Foundations rehabiliteringscenter Nyaru Menteng, hvor Björn har været vores faste fotograf i mange år. At filme orangutangerne i skovskolen byder på sine helt egne udfordringer, som f.eks. at få væltet sit kamera af en nysgerrig orangutang, at blive tisset i hovedet af en orangutang, der sidder oppe i et træ, mens man filmer en anden orangutang eller at få fedtet kameralinsen til af et orangutangkys!

Det var en rigtig god og interessant aften med mange fremmødte, spændende historier og smukke billeder – og masser af spørgelyst efter foredraget.
Til dem, der ærgrer sig over at de ikke fik købt et eksemplar af et af Björns billeder, så er de nu tilgængelige i vores webshop her – sammen med de T-shirts og tasker, der på grund af Tour de France desværre ikke nåede frem til den Grå Hal.

Tak til alle de fremmødte, til Björn Vaughn og til den Grå Hal.