Britiske BBC har efter et års efterforskning kunne afsløre et globalt torturnetværk, der nyder at se makakaber blive skadet og dræbt på film.

Totur-netværket involverer hundredvis af kunder i USA, England og andre lande, som betaler indonesere for at se langhalede makaker blive misbrugt, tortureret og nogle gange dræbt på film.

Torturnetværket stammer angiveligt fra YouTube og flyttede derefter til private grupper på beskedappen Telegram. De involverede har haft makabre afstemninger om, hvordan de mente, at aberne skulle tortureres og med hvilke typer redskaber.

Netværket blev afsløret, efter at journalister fra BBC blev medlem af en af ​​torturgrupperne på Telegram. Det lykkedes dem at spore både gerningsmændene i Indonesien og kunder over hele verden.

Efter den modbydelige afsløring er politiet i flere lande blevet involveret, og flere personer er allerede anholdt. Her er både tale om gerningsmænd og kunder.

”Enhver, der er involveret på den ene eller anden måde, kan regne med, at vi kommer og banker på deres dør før eller siden – ingen slipper,” siger en amerikansk politibetjent i en kommentar til BBC.

Læs hele historien hos BBC

Denne forfærdelige historie har medført overskrifter i medier verden over. Selvom den handler om makakaber og ikke orangutanger, er der desværre også mange eksempler på orangutanger, der lider grumme skæbner i hænderne på mennesker. Det gælder for eksempel, når de bliver fanget og holdt som kæledyr eller skal underholde turister. Der er også forfærdelige tilfælde, hvor orangutanger er blevet udnyttet på bordeller og derefter reddet.

 

Fakta: Den langhalede makak lever blandt andet på Borneo. Den er truet ligesom orangutangen og den mest handlede abe i verden.