Orangutangen Kejora blev holdt ulovligt som kæledyr, før hun kom til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. For nyligt blev hun og ni andre orangutanger genudsat i regnskoven.

I 2016 blev den lille orangutangunge Kejora på kun 1,5 år reddet fra en oliepalmeplantage, hvor hun var lænket til en dør. Hun havde mistet sin mor og var efterfølgende blevet holdt fanget i et halvt år, før et tip førte et redningshold til stedet.

Nu, syv år senere, er hun og ni andre orangutanger endelig blevet sat fri i Borneos regnskov.

Alle er de på forskellig vis blevet reddet og bragt til rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Her har de gennemgået rehabiliteringsforløbet, hvor de med hjælp fra dyrepassere og dyrlæger er kommet på fode igen og har lært de færdigheder, der skal til for at klare sig i naturen. Færdigheder, som deres mor normalt ville lære dem.

Læs også: Fem orangutanger genudsat i regnskoven

Orangutanger med tragiske historier

Kejora fik særlig bevågenhed og mediedækning tilbage i 2016, og derfor er det noget helt særligt at se hende genvinde sin frihed. Men alle ti orangutanger har traumatiske oplevelser i bagagen. Blandt dem er for eksempel Lalang, som sammen med 46 andre orangutanger blev bragt tilbage til Indonesien fra Thailand i 2006. Det tog 17 år i rehabilitering, før hun altså nu kan klare sig selv igen.

De andre orangutanger er Aristo, Svenja, Noni Partono, Yoko, Syahrini, Susanne, Mama Edwan og Edwina.

Dette billede af Kejora skabte overskrifter i 2016, da det siger meget om, hvad orangutangerne på centret har været udsat for. Kejora blev fundet af redningsholdet lænket til et skur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En vellykket genudsættelse

Genudsættelsen fandt sted for få uger siden over to omgange. Orangutangerne blev sat ud to forskellige steder i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR), efter en længere rejse fra rehabiliteringscentret. Rejsen gik heldigvis som den skulle, og alle orangutanger var nysgerrige på at undersøge de nye omgivelser.

Støt os: Adoptér en orangutang

”Der kommer desværre jævnligt orangutangunger til rehabiliteringscentret, som har været holdt som kæledyr eller som er fundet helt alene på opdyrkede arealer nær regnskoven. Som regel har de mistet deres mor, og deres overlevelse er helt afhængig af, at nogen tager sig af dem. Derfor er det en stor succes, når orangutangerne, trods deres traumatiske fortid, kan indtage regnskoven igen,” siger Hanne Gürtler, direktør hos Red Orangutangen.

Orangutangerne blev genudsat af vores partnerorganisation BOS Foundation i samarbejde med The Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) og Bukit Baka Bukit Raya National Park Agency (TNBBBR).