Orangutangerne Riana, Leann, Andreas, Elaine og Mayer blev i sidste uge genudsat efter at have gennemført rehabiliteringsforløbet på Samboja Lestari-centeret.

I nationalparken Kehje Sewen i Østkalimantan er det to år siden, at et transportbur er blevet åbnet som startskuddet til en orangutangs helt nyvundne frihed. Men i sidste uge blev det igen en realitet: Fem orangutanger, som har “bestået” skovskolen på rehabiliteringscentret Samboja Lestari, blev genudsat i regnskoven.

Orangutangerne blev genudsat i et samarbejde mellem vores indonesiske partner BOS Foundation, East Kalimantan Conservation and Natural Resources Agency og det indonesiske miljø- og skovministerium.

Læs også: Orangutan nr. 500

En nervepirrende rejse

Rejsen fra rehabiliteringscentret dybt ind i Kehje Sewen-skoven er lang. Derfor bliver orangutangerne sat i transportbure, som først åbnes, når de er nået frem til destinationen. Denne gang krævede det 12 timers kørsel, før de nåede til floden, hvorfra genudsættelsesholdet sejler med orangutangerne til det sted, hvor de blev sat fri. I alt omkring 20 timers rejse.

Men den lange køretur på grusvej var ikke helt uden udfordringer. Et jordskred havde nemlig ødelagt dele af den bro, de skulle krydse for at nå flodbredden. At krydse broen blev derfor en nervepirrende oplevelse, hvor de erfarne chauffører heldigvis fik orangutangerne over i god behold.

Herfra kunne alle ånde lettet op, for efter en  sejlads var genudsættelsesholdet nu endelig nået til noget af det mest livsbekræftende i deres job: Nemlig selve genudsættelsen!

Læs mere om genudsættelser af orangutanger her.

Den nervepirrende vej over en lille bro (Foto: Ariella/BOS Foundation)

Orangutanger reagerer forskelligt

Den første orangutang, som kunne smage friheden var Mayer. Da buret blev åbnet havde han en aggressiv fremtoning mod genudsættelsesholdet. Noget der ikke er unormalt – hver orangutang reagerer forskellig på den lange og lidt stressende rejse. Da han faldt ned, spiste han resten af den føde, han havde haft med på turen, hvorefter han kravlede op i et træ og fortsatte festmåltidet med frugter og blade fra trætoppene.

Elaine, som blev genudsat umiddelbart efter Mayer, havde en helt anden reaktion på, at transportburet åbnede. Hun begyndte straks at udforske sine nye omgivelser.

Andreas er tilfreds med at kunne klatre op i træerne i Kehje Sewen-skoven (Foto: Ariella/BOS Foundation)

En hurtig parring

Andreas’ transportbur blev åbnet ved et andet udsætningssted. Den aktive Andreas klatrede straks op i træet foran sig og byggede rede. Dog havde han ikke tid til at slappe mere af, da Leanns transportbur blev åbnet. Han fik hurtigt travlt med at hilse på sin nye nabo og vise sin interesse i hende, og det endte med, at det nye par parrede sig. Det er ret fantastisk, at Andreas og Leann allerede føler sig så meget hjemme og forsøger at øge antallet af orangutanger i Kehje Sewen-skoven!

Det sidste bur, der blev åbnet, var Rianas. Hun tog det ganske stille og roligt og skulle lige se sine nye omgivelser an, før hun rykkede tættere på Andreas og Leann. På deres første dag i skoven holdt trioen sig inden for få meter af hinanden. Da solen begyndte at gå ned, byggede Riana en redde, så hun kunne sove roligt den aften.

Alt i alt en succesfuld genudsættelse. Vi håber snart at kunne fortælle mere om de fem orangutanger.

Vil du også støtte orangutangernes rejse tilbage tilrengskoven? Adopter en orangutang her.