Borneo-elefanten er nu for første gang kategoriseret som truet, viser en ny opdatering af IUCN’s rødliste.

Borneo-elefanten – som også er kendt som pygmæ-elefanten – bliver mere og mere presset på grund af menneskelige aktiviteter såsom fældning af skovene på Borneo. Det har betydet, at der de seneste 75 år er blevet færre og færre elefanter, og nu er antallet nede på omkring 1000, ifølge den internationale naturbevarelsesorganisation IUCN.

IUCN vurderer løbende situationen for verdens arter på deres rødliste over truede arter. I den nyeste opdatering fra slutningen af juni vurderer de for første gang Borneo-elefanten, og det er nedslående nyheder: Borneo-elefanten er kategoriseret som truet.

Ifølge IUCN skyldes faldet i antal, at regnskoven på Borneo blev fældet af skovhuggere, og store regnskovsområder ryddes til landbrug eller infrastruktur. Antallet af mennesker i Sabah – en af de malaysiske stater på Borneo – er desuden steget meget over årene, og efterhånden kommer elefanterne oftere ind på områder, som mennesker opdyrker, og det kan lede til konflikter, hvor elefanterne bliver dræbt. Herudover findes der også krybskytteri, hvor man ønsker at få fat i elefanternes stødtænder.

Borneo-elefanten er en underart til den asiatiske elefant, som er verdens mindste elefantart. Den bliver derfor også kaldt pygmæelefanten.

Den nye opdatering af Rødlisten viser også, at reptiler på De Kanariske Øer og Ibiza er truet af invasive slanger, samt at illegal handel og klimaforandringer truer kaktusarter i Chile. Rødlisten indeholder nu 163,040, hvoraf 45,321 er udrydningstruede.

Alle tre orangutangarter er på IUCNs Rødliste kategoriseret som kritisk truet.

Læs også: Orangutanger viser tegn på empati

Foto-credit: Bernard DUPONT from FRANCE / wiki