Palmeoliegigant dømt for jordtyveri

06-04-2017

Verdens største palmeolie-producent, Wilmar International Ltd., er blevet dømt for ikke at respektere oprindelige folks jordrettigheder på Sumatra. Selskabet har accepteret dommen og forhandlinger om kompensationen er nu begyndt.

I februar måned faldt der endelig dom i en langvarig sag omhandlende verdens største palmeolie-producent og et lokalsamfund, der mente, at deres jordrettigheder ikke var blevet respekteret ved anlæggelsen af kæmpe oliepalmeplantager i deres område.

Nu har lokalsamfundet i Kapua-regionen fået medhold af RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), der har dømt Wilmars indonesiske datterselskab, PT Permata Hijau Pasaman I (PT PHP1), for ikke at overholde RSPO standarderne, da de overtog rettighederne til området beliggende i den vestlige del af Sumatra. Dommen betyder, at parterne nu skal genforhandle aftalen, så lokalsamfundet får medbestemmelse og rettigheder til den jord, som de gør krav på.

Læs mere om palmeolie her >>

En sejr for lokalsamfundet

Wilmar er verdens største palmeolie-producent, der ifølge Danwatch kontrollerer 43 procent af den globale handel med palmeolie, og derfor vækker dommen opsigt. Især da den viser, at RSPO har den nødvendige magt til at tvinge virksomheder til at overholde deres standarder og landets lovgivning, hvis de vil fortsætte med at producere. I en pressemeddelelse har Wilmar efterfølgende accepteret dommen.

Det er en af de første gange RSPO giver lokalsamfundet medhold i en klage hos RSPO, og det vækker begejstring hos Red Orangutangens programmedarbejder Marie Sigvardt.

”Vi håber, at denne sag skaber præcedens for, hvordan RSPO dømmer i sådanne sager. Dommen viser, hvorledes certificeringer kan have en positiv effekt på palmeolieproduktionen i Indonesien” forklarer hun.

Godt nyt for orangutangerne

Anlæggelsen af oliepalmeplantager er den største trussel for Borneos vilde orangutanger, da det estimeres, at mellem to og tre tusind orangutanger hvert år mister livet på grund af afskovning. Selvom overdragelsen af  flere jordrettigheder til lokalsamfund i stedet for palmeolie-producenter ikke i sig selv er en garanti for, at regnskoven bliver bevaret, er det dog et fremskridt. Flere undersøgelser viser således, at den mest effektive måde at bevare regnskovsområder på er ved at sikre oprindelige folks rettigheder til skoven, da de ofte har større interesse for at bevare natur- og plantelivet i området.

Du kan være med til at støtte arbejdet med at redde Borneos vilde orangutangers hjem. Bliv SOS Borneo partner og hjælp regnskoven her >>


Hvis en voksen orangutang bliver fanget i en skovbrand eller i en oliepalmeplantage, så translokerer vi den med det samme til et regnskovsområde, hvor den kan leve uforstyrret. I 2015 lavede vi 89 af disse translokeringer.


Palmeolien er i mere end en tredjedel af varerne på danske supermarkeders hylder. Læs mere om palmeolien her >>