Hvor bor Ben, Miko og Nody nu? De bor i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR), som også snart bliver hjem for adoptionsorangutangen Cinta. Her kan du lære mere om området.

Når forældreløse orangutanger har gennemgået et langt rehabiliteringsforløb i skovskolen, er de klar til den store forløsning: Genudsættelsen! De bliver sat fri i regnskoven, hvor de kan begynde deres nye liv som vilde orangutanger.

Men hvor foregår det egentlig?

Det gør det helt konkret i tre nationalparker, som ligger forskellige steder i Kalimantan, den indonesiske del af Borneo. Her tager vi dig med til én af dem: Nemlig nationalparken med det kringlede navn Bukit Baka Bukit Raya (forkortet TNBBBR). Det er nemlig her, orangutangerne fra Nyaru Menteng i øjeblikket bliver sat ud. Skovområdet er dermed hjem for blandt andet Kejora, Ben og Miko.

Ben blev genudsat i nationalparken i slutningen i 2022 (Foto: BOSF)

Et fantastisk hjem for orangutanger

Bukit Baka Bukit Raya nationalpark (TNBBBR) består egentlig af to nationalparker: Bukit Raya, etableret i 1978 og Bukit Baka, etableret i 1982. I 1992 blev de slået sammen til én stor nationalpark.

Nationalparken ligger i de smukke Schwanerbjerge, og det meste af parken er derfor højtbeliggende. Der er dog rigelig lavlandsskov henover grænsen mellem Vest- og Centralkalimantan til at understøtte vækst af orangutangpopulationen og immigration.

Parken er hjem for et helt fantastisk dyreliv. Den huser for eksempel træleoparder og malaibjørne og mange forskellige fuglearter. Der findes også en lille vild orangutang-population i nationalparken. Men det er usikkert om den er bæredygtig på lang sigt – derfor har den brug for forstærkning.

Indtil videre er der genudsat 199 orangutanger fra Nyaru Menteng rehabiliteringscenter, som Red Orangutangen støtter.

Patruljer holder øje med orangutangerne

Men arbejdet slutter ikke ved genudsættelsen. Monitoreringshold, som bor i lejre dybt inde i regnskoven, følger løbende orangutangernes færden. Når de møder orangutangerne noterer de adfærd, tegn på sygdom – og nogle gange endda, at de har fået en unge!

Disse vigtige data danner grundlaget for at forbedre rehabiliteringsprogrammet. Samtidig giver det også særligt de nyligt genudsatte orangutanger et sikkerhedsnet. Hvis de mistrives, er syge eller lignende kan de nemlig få hjælp i lejrene eller i værste fald komme tilbage på centrene.

I TNBBBR holder monitoreringsholdene til i to lejre: Hiran og Bemban. De ligger i forskellige dele af den kæmpe store nationalpark og er adskilt af floder.

Netop nu samler vi til at styrke monitoreringen i TNBBBR – det kan du støtte her.

Lokale samfund nær regnskoven (Foto: BPI)

Lokalsamfundet spiller en vigtig rolle

De fleste af monitoreringsfolkene kommer fra de lokalsamfund, som ligger tæt op ad regnskoven, og de har en stor rolle i at udbrede kendskabet til orangutangerne til deres naboer. Fredelig sameksistens mellem dyr og mennesker er et vigtigt fokusområde for Red Orangutangen og vores partnere hos BOS Foundation. Undervisning på skoler er blandt andet et redskab til at undgå konflikter mellem orangutanger og landsbyboere.

Vi arbejder også tæt med oprindelige befolkningsgrupper i landsbyerne for, at de skal få rettighederne til at forvalte de skovområder, de bor i. På den måde bliver skoven nemlig forvaltet bedst muligt, og det er godt for både mennesker og dyr.