Ny mand i regnskoven

09-01-2015

Nick Boyd er blevet ansat som koordinator af monitoreringen i den sikrede skov, Bukit Batikap. Herunder fortæller han om sit møde med skoven, monitoreringsarbejdet og de genudsatte orangutanger.

Hej, mit navn er Nick, og jeg har haft min base i regnskovsområdet Bukit Batikap siden begyndelsen af december. Min opgave består i at understøtte Nick Boyd monitoreringsteamets daglige arbejde og beslutte, hvor i skoven, vi skal følge

orangutanger, og hvilke genudsatte orangutanger i området, der har mest brug for opmærksomhed.

Rejsen hertil bestod af 48 timers strabads-tur, både med firhjulstrækker og med langbåd. Den sidste del af rejsen var fantastisk, for her åbenbarede den uberørte regnskov sig. Efter at have oplevet så store, ryddede områder i lavlandet, hvorfra orangutangerne Cindy og Riwut er blevet fordrevet, var det vidunderligt at opdage, at der trods alt stadig findes uberørt regnskov her på Borneo.

Da jeg ankom til lejren, var det Cindy, jeg først mødte. Cindy er en orangutang, der blev genudsat i november 2013 sammen med sin unge Riwut. Hun sad på jorden blot et par meter fra mig. Alle her i lejren kender hver enkelt genudsat orangutang ud og ind, så jeg må bare i gang med at huske ansigter, navne og karakteristika i en fart!

Cindy så sund og rask ud og spiste frugt fra et træ i nærheden. Jeg har været med til at følge atten orangutanger, siden jeg kom, og jeg er blevet meget overrasket over deres evne til selv at finde føde og overleve på egen hånd. Ingen af dem har prøvet at leve alene i regnskoven, før de blev genudsat, Reno mange begyndte endda livet som kæledyr. Deres tilpasningsevne vidner om, hvor effektivt centret Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram er.

Her i skoven står planten rattan højt på menuen. Rattan findes i hele skoven. Slyngplantens torne kan rive dit tøj i stykker og dig til blods, men orangutangerne har spist af plantens seje kerne flere gange om dagen de seneste måneder. På menuen er også dejligt moden frugt og termitter (som orangutangerne ud af deres reder med et tilfredsstillende smæld!)

I modsætning til andre skove, hvori jeg har oplevet orangutanger, er nogle af Kitty træerne er helt op til fyrre meter. Det er umuligt at indsamle akkurate data om en orangutang, hvis den befinder sig øverst i trækkronerne. Men set fra den lyse side er det et godt tegn, at en orangutang kravler så højt og ikke opsøger os, fordi den er nysgerrig eller vil tigge mad.

Det at jeg er ny på holdet har betydet, at jeg ofte bliver tilbage i lejren, mens resten af holdet finder og følger orangutangerne i dalen eller på højdedragene, men det betyder ikke, at jeg ikke har fået set min del Charlie orangutanger. Reno, en 15 år gammel orangutang, der blev genudsat i februar 2014, er kommet på besøg i lejren flere gange. Han leger med de transportbure, vi har liggende et stykke fra beboelsesområdet, og det er tydeligt, at han på grund af sin opvækst på centret ikke er bange for mennesker. I forhold til Reno er udfordringen at sikre, at han ikke bliver alt for vant til vores tilstedeværelse.

De seneste dage er Reno blevet set sammen med Kitty, en hun som han blev genudsat sammen med. I midten af december blev de set parre sig tre gange. Vi holder ekstra godt øje med Kitty nu for at se, om parringen bærer frugt. Det ville være et godt tegn på orangutangernes tilpasning til skoven, hvis Kitty fik en unge.

Cindy besøger stadig lejren sammen med sin unge, Riwut, der er for lille til at færdes alene. Også orangutangen Charlie er en hyppig gæst i lejrområdet. Charlie er fem år gammel og blev genudsat sammen med sin mor Chanel i november 2012. Han er for nylig begyndt at færdes uden hende, men han opsøger gerne kontakt med andre orangutanger, så helt selvstændig er han endnu ikke.

Det er et stort privilegium at være en del af dette fantastiske projekt. Hver dag lærer holdet i skoven mere og mere, og jeg oplever stor indbyrdes ivrighed efter at høre, hvad de andre har set og oplevet. På grund af det engagement monitoreringsholdet udviser, og de tilpasningsevner orangutangerne besidder, har min begyndelse her i skoven gjort mig optimistisk i forhold til at tro på en fremtid med vilde orangutanger i naturen.


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER