Højsæson for brande i regnskoven

16-09-2014

Kan en regnskov brænde? Det lyder helt absurd og burde heller ikke kunne lade sig gøre. Men ødelæggelsen af regnskovens økosystem skaber risiko for store brande i de rester af skov, der står tilbage. Frivillige arbejder for at begrænse brandene og dermed undgå katastrofer for mennesker og dyr. Lige nu er skovskolen på Nyaru Menteng indhyllet i røg fra omkringliggende brande.

Skovbrand i Mawas

Mens vi nyder de sidste rester af sol efter en varm sommer, frygter de lokale på Borneo det værste. Når tømmerhugst og palmeolieindustri ødelægger regnskoven, bliver den naturlige fugtighedsbalance forstyrret. Ild kan pludselig sprede sig i ødelagt skov, og den kan antænde selv den tropiske skov, der står uberørt tilbage. I det fredede regnskovsområde Mawas midt på Borneo, er det noget, der skaber bekymring, særligt i de varme, tørre sommer- og sensommermåneder, inden regntiden begynder.

Ændret økosystem

Skovbrand i Mawas

I fiskerlandsbyen Batampang bor fiskeren Atak Suraji. Batampang ligger i udkanten af Mawas, der er hjemsted for 3000 vilde orangutanger.Mawas er et tørvemoseområde, der har været udsat for ødelæggende tømmer- og landbrugsinitiativer op igennem 90’erne. Det har ændret økosystemet og gjort tørven tør i sommermånederne, hvor der ikke falder monsunregn. Risikoen for skovbrande er blevet større. Ikke mindst fordi de illegale industrier anvender afbrænding, når de vil rydde skoven.

Ulovlig afbrænding

Afbrændt skov

De små samfund i og omkring regnskoven har altid brændt skov af for at anlægge mindre landbrugsområder. Metoden er både effektiv til at skabe plads til afgrøderne og til at gøde jorden. Metoden eskalerede dog med palmeindustriens indtog til trods for at metoden er forbudt i Indonesien. Mange palmeolieproducenter omgår dog lovgivningen og afbrænder skoven for at skabe plads til plantager, og de gør det i en målestok, de ikke kan kontrollere.

Orangutanger mister deres hjem

Når skoven brænder, mister orangutanger og mange andre dyrearter deres hjem, og langt de fleste når ikke at flygte. Atak Suraji fortæller, hvordan han mister en stor del af sit livsgrundlag, når fiskene omkommer i de opvarmede bifloder eller forsvinder fra området på grund af de høje temperaturer. Når brandene at vokse sig store, bliver hele Borneo og de omkringliggende lande berørt af røgen, og når tørvemosen brænder, udledes enorme mængder af C02.

Nyau Menteng indhyllet i røg

Røg i skovskolen

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng ligger vest for regnskovsområdet Mawas. Siden begyndelsen af september er røgen fra nærliggende skovbrande tiltaget. Centret er nødt til at holde de yngste orangutanger indenfor på grund af risikoen for røgforgiftning, og det er ikke noget, de små aktive unger bryder sig om. Der er ingen risiko for, at Nyaru Menteng rammes af selve branden, mens røgen er ikke sund for hverken orangutanger eller personale.

Frivillig brandpatrulje

Der er altså nok af grunde til at gå ind i brandbekæmpelsen på Borneo. Efter ødelæggende brande i 2008, besluttede Atak Suraji sig for at engagere sig som frivillig i en brandpatrulje, som Red Orangutangens partner, BOS Mawas, har været med til at organisere og skaffe udstyr til. Patruljen har anlagt små vandreservoirer rundt om landsbyen, og overvåger de dele af skoven, som er særlige udsatte.

Nye midler til brandbekæmpelse

Brandbekæmpelse

I dag er Atak Suraji leder af brandpatruljen. Han og de andre frivillige samarbejder med patruljer i andre landsbyer. Det betyder blandt andet, at de samarbejder om at bekæmpe brande, der er for langt væk til nødvendigvis at skade deres egen landsby. På den måde når de at slukke brandene inden de vokser sig store og altødelæggende. Nye midler fra Civilsamfund i Udvikling skal være med til at sikre endnu bedring organisering af patruljerne og give de frivillige bedre udstyr til bekæmpelsen af de ødelæggende brande. Red Orangutangen støtter op om processen i tæt samarbejde med BOS Mawas og eksperter som Atak Suraji.

Red Orangutangens projektleder Marie Sigvardt har netop besøgt Batampang for at igangsætte et nyt projekt med midler fra CISU.

 Læs om projektet her >>

 

Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER