Nye midler til beskyttelse af regnskoven

17-06-2014

Når menneskene i regnskoven har juridisk ret til deres eget land, passer de bedre på naturen. Derfor er det en god nyhed for orangutangerne, at Civilsamfund i Udvikling har bevilget Red Orangutangen 1,2 millioner kroner til arbejdet for at sikre lokalbefolkningen i området Mawas formel ret til den skov, de lever i.

Oprindelige folk i Indonesien kan nu gøre krav på den skov, de har levet af i generationer og dermed beskytte den mod industri.

I 2013 imødekom en længe ventet indonesisk lovændring regnskovens oprindelige folks og lokale samfunds brændende ønske om muligheden for juridisk ret til den skov, de har levet i og af i generationer.

Lovændring giver ejerskab

Tidligere har al skov i Indonesien været ejet af staten, der har kunnet udbyde den til hvem de ville. Med den nye lovændring kan de udsatte og marginaliserede befolkningsgrupper i regnskoven søge om at få formelt ejerskab over deres område og dermed selv administrere det.

Red Orangutangens lokale samarbejdspartner tager udgangspunkt i landsbyernes behov og ressourcer, når de støtter dem i at forbedre deres livssituation.

Rettigheder med positiv effekt

Projektleder i Red Orangutangen Marie Sigvardt har arbejdet tæt sammen med Red Orangutangens indonesiske partner, BOS, om lokaludvikling i regnskovsområdet Mawas siden 2007. Hun er overbevist om, at den nye lovændring får en positiv effekt på den lokale befolknings forvaltning af naturressourcerne "Den usikkerhed der er forbundet med ikke at have rettigheder over sin jord og ressourcer præger folks langsigtede planlægning og fremtidssyn", fortæller hun, " -For hvis man kan miste det hele i morgen, hvorfor så passe på det i dag?"

Læs mere om Red Orangutangens lokaludviklende og regnskovsbeskyttende arbejde.