Borneo-Katten - et af øens store mysterier

18-05-2017

Borneo-katten, Bay Cat eller Chestnut-colored cat (Catopuma badia) er et meget sjældent kattedyr, der er endemisk på Borneo. Kattens pels er kastanjefarvet, kroppen er aflang og halen har en hvid stribe løbende på undersiden. Et voksent individ vejer omkring 3-4 kg, med en kropslængde på ca. 50-65 cm og en halelængde på ca. 30-40 cm. Netop den lange krop og hale giver Borneo-katten et udseende, der minder om kattedyret Jaguarundi (Puma yagouaroundi), der lever i Mellem- og Sydamerika. Borneo-Katten er kategoriseret som truet af IUCN, og er et af de kattedyr, man ved mindst om i verden.  

Uvished om levevis

Grunden til den manglende viden er, at der ikke hidtil har været studier af Borneo-katten i dens naturlige habitat som er yderst ufremkommeligt ligesom kattens truede status, gør den svær at finde. Fraværet af studier af Borneo-Katten i dens naturlige habitat gør, at man stort set intet ved om dens reproduktion, levetid, føde, social organisering og kommunikation. At den hovedsageligt er aktiv om natten er man dog relativt sikker på, og dette bidrager også til kompleksiteten i forhold til at studere den. Det menes, at der findes mindre end 2.500 voksne individer - og tallet er faldende. Grundet al uvisheden kendes kattedyrets største trusler heller ikke, men tab af habitat som følge af menneskelig aktivitet og skovfældning er, som for mange andre af Borneos arter, en stor trussel.

Netop spottet af videnskabsfolk

Med den stigende brug af kamerafælder på Borneo, har man håbet på at få lidt flere glimt af Borneo-Katten, men i flere tilfælde har dette ikke givet noget udslag overhovedet.

Denne trend blev der dog fornylig lavet om på, da en gruppe videnskabsfolk fra Red Orangutangens samarbejdspartner spottede den hemmelighedsfulde art. Holdet filmede den, mens de var ved at lave en undersøgelse af dyre- og plantelivet i Rungan i det centrale Kalimantan. De havde sat 54 kamerafælder op i 28 forskellige områder, og Borneo-Katten dukkede op efter 28 dage. Hvis det fremstår som lang tid at vente på dens fremtræden, så er det ikke nødvendigvis tilfældet; til sammenligning fik en tidligere lignende undersøgelse, der dækkede 112 km2, kun et enkelt billede af den sjældne kat efter et halvt års optagelser på den malaysiske del af Borneo.

Hvor Borneo-katten i denne omgang præcist blev spottet, holdes hemmeligt, da skovområdet ikke er officielt beskyttet, og man derfor frygter for kattens skæbne. Red Orangutangen samarbejder imidlertid med vores partner om at få området beskyttet som en del af vores SOS Borneo program. Læs mere om det her >>

Skrevet af: 

Ditlev Damhus

Project Intern 



Denne sommer blev der optaget et program om nogle af de projekter som Red Orangutangen støtter. Se mere her >>