Pressemeddelelse om skovbrande i Indonesien

28-10-2015

I sidste uge opstod over 1.400 nye skovbrande på Borneo og brandene truer nogle af orangutangens sidste levesteder. I løbet af de sidste par måneder er over 17.000 km2 regnskov (svarende til over en tredjedel af Danmark) gået op i røg, og dermed kan brandene få katastrofale konsekvenser for livet på Borneo fortæller Red Orangutangens direktør.

På grund af det global vejrfænomen, El Nino, er tørken på Borneo ekstra slem i år og flere eksperter estimerer, at vejrfænomenet fortsætter indtil foråret 2016. Til trods for, at nogle provinser har erklæret katastrofeberedskab, og Indonesiens regering har indkaldt over 5.000 ekstra soldater og politimænd til at bekæmpe brandene, opstår der tusindvis af nye brande hver uge.

”Skovbrandene har katastrofale konsekvenser for mennesker og orangutanger på Borneo, og lige nu ligner det mere, at situationen bliver værre fremfor bedre.” fortæller Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson.

Den danske ngo, har siden 2003 støttet verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger, og arbejder desuden med at genplante og bevare Borneos regnskov. Og det er der brug for.

Unikke regnskove går op i røg

I løbet af det sidste årti er et regnskovsområde på størrelse med halvdelen af England blevet ryddet på Borneo (6 millioner hektar). Det skyldes især, at der plantes oliepalmer, hvis olie bruges i mange af supermarkeders produkter.

”Skovbrande har altid fundet sted på Borneo, men tidligere havde skovene større modstandskraft, og derfor er det ekstra vigtigt, at vi påtager os et medansvar og hjælper med at slukke skovbrandene” forklarer Claus Staunstrup Nilsson.

Ifølge Global Forest Watch, opstod der over 8.000 skovbrande i september måned og 1.464 brande i sidste uge. Tilsammen er disse skovbrande skyld i, at 1.7 millioner hektar regnskov er ødelagt, eller over en tredjedel af Danmarks areal.

Red Orangutangen sender brandslukningsudstyr til Borneo

Blandt andet derfor har den danske NGO Red Orangutangen de seneste år uddannet lokale frivillige brandpatruljer, og organisationen har, takket være penge indsamlet fra danskerne, netop sendt brandslanger og andet brandslukningsudstyr ned til at udstyre flere brandpatruljer.

”Red Orangutangen har allerede sendt brandslukningsudstyr ned til lokale partnere på Borneo, men de har brug for al den hjælp de kan få, hvis de skal kunne yde en effektiv indsats overfor brandene.” fortæller Claus Staunstrup Nilsson.

Frygter værste miljøkatastrofe i dette århundrede

Flere eksperter frygter en gentagelse af den hidtil værste El Nino i 1997/98, som forårsagede, at 12 millioner hektar regnskov gik op i røg i Indonesien, landet stod for 25% af verdens samlede CO2-udslip det år, da en stor del af Borneos regnskove er tørvemoser med op til 20 gange mere CO2 end normale regnskove, og en tredjedel af den daværende orangutangbestand døde pga. brandene.

”Hvis ikke vi får gjort noget ved de nuværende brande, så risikerer vi at stå med den største miljømæssige katastrofe i dette århundrede.” fortæller Claus.

Læs mere om den sidste brandopdatering >>


Røgniveau er sundhedsskadeligt

Røgen har allerede spredt sig til nabolandene Malaysia og Singapore og flere steder er flytrafikken ustabil, da sigtbarheden kan være under 20 meter. Man måler røgens tæthed via et forurening standards indeks (PSI), hvor mellem 150 til 250 er usundt for mennesker og 350 er grænsen for, hvornår det kan være farligt. I visse områder på Borneo, bl.a. i Borneos hovedstad Palangkaraya, er der målt helt op til 2000 PSI nogle dage.

Røgen er også skadelig for orangutangerne og derfor får alle orangutanger på Nyaru Menteng vitamintilskud. Især de mindste har større risiko for at få luftvejsinfektioner af røgen og holdes derfor inden døre. Læs mere om de forholdsregler der er taget på Nyaru Menteng.

Hvorfor opstår brandene?

Brandene opstår fordi der er flere uheldige forhold netop nu på Borneo. Det globale vejrfænomen El Nino er usædvanlig stærk i år og skaber en tørke udover det sædvanlige, samtidig er store dele af Borneos regnskov ødelagt for nyligt, der er tradition for at klargøre jorden med ild, samt store område med tørvemoser, hvor brandene er svære at slukke. Denne uheldige cocktail skaber, et usædvanligt højt antal brande.

Hvad kan du gøre for at hjælpe?

Du kan blive SOS Borneo partner. SOS Borneo er Red Orangutangens skovprogram der fokuserer på at bevare og genskabe orangutangernes regnskovshjem. Læs mere her >>


Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat 191 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliseringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>