Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark

Orangutangernes yndlingshabitat er lavlandskove og tørvemoser med masser af frugttræer og netop sådan et område er Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark. Regnskovsområdet blev fredet i 1992 og er hjem for masser af sjældne og unikke plante, fugle- og dyrearter. Vi er derfor glade for, at vi i 2016 har fået tilladelse til at begynde at genudsætte rehabiliterede orangutanger i dette naturskønne regnskovsområde.

På grænsen mellem den vestlige og den centrale del af indonesisk Borneo (Kalimantan) ligger Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark, opkaldt efter to store bjerge i parken. Det ene bjerg (Bukit Raya) er det højeste i området med sine 2.278 meter over vandets overfalde og er et yndet pilgrimsmål for unge lokale mænd, som skal bevise deres evner. Den 235.000 hektar (fire gange større end Bornholm) store nationalpark er perfekt orangutanghabitat til trods for, at der ingen orangutanger lever i regnskovsområdet. Dertil kommer, at det rent logistisk er lettere at transportere orangutanger ud til regnskoven, da ruten kan køres på omkring 10 timer i bil, hvorimod det kan tage op til tre dage at komme til et andet genudsættelsesområde (Bukit Batikap) i bil.

Fantastisk regnskov

Nationalparken er naturligt afskærmet af floder og en bjergkam, hvilket gør, at den ikke er interessant for tømmervirksomheder og en palmeolievirksomheder, og det har naturen nydt godt af. En forundersøgelse af områdets biodiversitet fandt over 817 forskellige plantearter, hvoraf 126 er frugttræer og således kan udgøre en varieret kost til orangutangerne. Dertil kommer, at junglen er hjem for flere sjældne dyre- og plantearter. Blandt andet har man set træleoparden, solbjørne, flyvende egern og et væld af flotte og farvestrålende fugle såsom Borneos påfuglefasan.

Perfekt egnet til genudsatte orangutanger

Der er en række krav som regnskoven skal leve op til, inden det kan erklæres egnet til genudsætninger af orangutanger. Disse inkluderer blandt andet, at de omkringliggende lokalsamfund indvilliger i genudsætningen, at skoven er egnet til orangutanger, at der ikke lever en vild orangutangpopulation i forvejen, samt at området har beskyttet status.

For at sikre os, at Bukit Raya Nationalpark lever op til disse krav, blev der lavet en grundig forundersøgelse af skoven, hvor man sammenlignede regnskoven med to skovområder, hvor vilde orangutanger lever. På alle parametre var Bukit Raya Nationalpark ligeså god eller bedre end de andre skovområder og vi estimerer, at hele området har plads til cirka 450 vilde orangutanger, hvoraf vi i første omgang fokuserer på et område i Nationalparken med plads til 200 orangutanger. Dertil kommer, at vi allerede i 2015 begyndte at samarbejde med de nærliggende lokalsamfund og har fået deres accept af genudsættelseprogrammet.

Etablering af en camp

Inde i Nationalparker er der blevet etableret en camp, hvor vores monitoreringshold kan følge orangutangerne fra. De første to måneder er en kritisk periode for orangutangerne og derfor følges de tæt af vores monitoreringshold, indtil vi er sikre på, at de klarer omstillingen fra livet på et rehabiliteringscenter til livet i regnskoven.

Du kan støtte vores arbejde med at rehabilitere og genudsætte orangutanger ved at adoptere en orangutang her >>

 

 

Genudsatte orangutanger

Siden 2012 er over 270 rehabiliterede orangutanger blevet genudsat, og vi kender til fem naturlige fødsler fra de genudsatte orangutanger

Læs navnene på alle genudsatte orangutanger i Bukit Batikap >>