To nye orangutanger har netop fået deres frihed i Øst Kalimantan. Det bringer det samlede antal af genudsatte orangutanger i Kehje Sewen Skoven op på i alt 103. Der er dog en begrænsning på, hvor mange orangutanger, der er plads til, og derfor bliver der søgt om tilladelse til at udvide det beskyttede område.

For enden af en lang rejse på omkring 48 timer i bil og båd venter friheden og et nyt liv i regnskoven for den 25-årige han Lito og den 22-årige hun Laila.

Med genudsættelsen af de to orangutanger fra rehabiliteringscentret Samboja Lestari har Red Orangutangens lokale partner, BOS Foundation, nu genudsat i alt 103 orangutanger i Kehje Sewen Skoven. Det er sket i samarbejde med East Kalimantan Natural Resource Conservation Agency (BKSDA).

Genudsættelsen af Lito og Laila er den anden del af en plan om at genudsætte i alt seks orangutanger i slut juni og her i starten af juli. De fire første kom til Kehje Sewen for knap to uger siden. Det var tre hanner, Komo, Gino og Zakir, samt en hun med navnet Petak. De fire orangutanger er mellem 14 og 22 år.

150 orangutanger er skæringspunktet

Genudsættelsesområdet i Kehje Sewen er blevet anvendt siden 2012, hvor de nuværende 103 orangutanger er med til at udgøre en ny, bæredygtig bestand af vilde orangutanger.

Med de seneste genudsættelser nærmer det beskyttede skovområde sig dog den maksimale bæreevne på 150 orangutanger. Og på Samboja Lestari er omkring 140 orangutanger under fortsat rehabilitering med målet om en dag at vende tilbage til regnskoven.

– Vi er desværre stadig begrænsede af bæreevnen i vores eksisterende genudsættelsesområder, siger CEO for BOS Foundation, Dr. Jamartin Sihite.

Red Orangutangens partner søger derfor i øjeblikket om tilladelse til at udvide området i forlængelse af Kehje Sewen.

– Vi håber oprigtigt, at de lokale myndigheder i Øst Kalimantan og Miljø- og Skovministeriet vil give os tilladelsen snart, understreger Dr. Jamartin Sihite.

En tilladelse, der giver plads til at genudsætte flere orangutanger, er også til stor gavn for miljøet og mennesket. For orangutangerne spiller en vigtig rolle i regnskovens økosystem, som bidrager til rent drikkevand og luft samt regulering af klimaet.

Laila og Lito, orangutang nr. 102 og 103, der er blevet genudsat i Kehje Sewen Skoven og har fået en ny chance for at leve et frit liv som vilde orangutanger.

Se Laila, Lito og de fire andre orangutanger vende tilbage til deres naturlige habitat efter en lang og besværlig rejse fra Samboja Lestari-centret til Kehje Sewen Skoven i videoen herunder.

 

Coverbillede: BOSF – Alin Rahmah Yuliani