For nyligt blev to helt særlige orangutanger sat fri på ø-universitetet: Ben og Miko. De har begge finpudset deres evner i socialiseringskomplekset og skal nu endeligt bevise, at de kan klare sig selv i regnskoven.

I årenes løb har mange af vores støtter fulgt Ben og Miko, mens de udviklede deres orangutang-evner på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Endelig sidste uge nåede de to orangutanger en vigtig milepæl: De blev sat fri på ø-universitetet!

Når en orangutang har gennemført skovskolen, kommer den i socialiseringskomplekset. Herfra går turen til ø-universitetet, som er regnskovsbeklædte øer, hvor orangutangerne strengt taget lever som i den vilde natur, men inden for et begrænset område og under overvågning. De skal selv finde størstedelen af deres mad og har næsten ingen menneskelig kontakt. Orangutangerne får lov til rigtig at prøve deres skovfærdigheder af, så man er helt sikker på, at de kan klare sig, før de bliver genudsat i naturen. En slags eksamen før regnskoven.

Og det er stort. For det betyder dels, at orangutangerne nu endelig er på vej mod at blive vilde orangutanger. Og så er det et helt andet liv end det på rehabiliteringscentret: et frit orangutangliv.

Derfor var vi selvfølgelig ret spændte på vores egne orangutanger Ben og Mikos udsættelse på øerne, som heldigvis er gået helt efter planen.

              

Vejen mod universitetsøen

Ben blev født den 20. maj 2010 på Nyaru Menteng. Hans mors instinkter var desværre ikke udviklede nok til at hun kunne tage sig af lille Ben, og i stedet har centerets omsorgsfulde personale taget sig godt af ham. I skovskolen gjorde han exceptionelle fremskridt og gik fra at være lidt bekymret af natur til at blive en ægte selvstændig orangutang, der blev mindre og mindre afhængig af dyrepasserne. Ben flyttede fra Skovskolen til socialiseringskomplekset i 2017, hvor han elskede at klatre og hænge i rebene.

Miko kom til Nyaru Menteng i februar 2010 kun fire måneder gammel. Han blev fundet i en landsby nær Sebangau Nationalpark, hvor han var blevet holdt fanget i et bur af en lokal. I skovskolen var han lidt af en stjerneelev – han sprang endda en gruppe over, fordi han udviklede sig så hurtigt. Siden begyndelsen af 2017 har han været i socialiseringskomplekset ligesom Ben, hvor han var aktiv, klog og legesyg.

De to voksne orangutanger har nu finpudset deres evner, så de forhåbentlig klarer sig fint på ø-universitetet. Vi glæder os til at fortælle mere om, hvordan det går dem.

Tusind tak til alle jer, som har støttet Ben og Miko gennem årene!

Du kan adoptere en orangutang og hjælpe den igennem rehabiliteringsprocessen her.