Den 17. februar nåede endnu tre orangutanger klimaks på en lang rehabiliteringsproces: De blev sat fri i naturen. Anledningen blev ekstra særlig, da en ny monitoreringslejr samtidig blev indviet.

Endnu tre orangutanger har gennemført rehabiliteringsforløbet – det vil sige skovskolen og et afsluttende ophold på ø-universitetet – og er nu blevet genudsat i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR).

Den 15 timer lange rejse til TNBBBR begyndte ved Nyaru Menteng rehabiliteringscenter. Her har både Batola, Paduran og Unyu nemlig boet de seneste år.

Læs også: Årets første orangutanger genudsat

Tre orangutanger er nu klar til at blive vilde

Batola kom til Nyaru Menteng som 5-årig. Han kom i skovskolen, men forløbet blev kortere end vanligt, da han begyndte at udvise aggressiv opførsel over for personalet. Det blev derfor vurderet, at det ville være bedre for ham at komme på en universitets-ø. Heldigvis havde han klaret sig rigtig godt i skovskolen, og havde det derfor også fint på ø-universitetet, hvor han brugte det meste af tiden alene. Han er nu 17 år.

Batola bliver lukket ud af sit bur. (Foto: BOSF/Indrayana)

Paduran var kun 18 måneder, da hun kom til Nyaru Menteng. Hun gennemførte skovskolen og flyttede ind på ø-universitetet. Hun har et meget mildt væsen og socialiserede i høj grad med andre orangutanger på ø-universitetet. Hun er nu 12 år.

Unyu blev reddet fra en landsby-beboer, da han var tre år. Han opførte sig stadig som en vild orangutang og brød sig ikke om mennesker. Han kom derfor sammen med andre semi-vilde orangutanger i socialiseringskomplekset. Han virkede stadig irriteret over mennesker – hvilket er rigtig positivt, når man skal leve som vild orangutang – og den nu 6-årige han er klar til at komme tilbage i det fri.

Ny monitorerings-lejr blev indviet

Det er altid en stor nyhed, når orangutanger er klar til at blive sat fri i naturen, men denne gang var begivenheden faktisk dobbelt-glædelig. En helt ny lejr til monitoreringsholdene i TNBBBR blev nemlig indviet i samme ombæring. Den fik navnet ’Lewun Kahio’, hvilket betyder ’orangutang-landsby’ på det lokale sprog.

Den nye monitorerings-lejr bliver indviet

Så snart genudsættelsen var gennemført begyndte post-monitorerings-holdets arbejde. De holder nøje øje med de nyudsatte orangutanger de næste to måneder for at sikre sig, at de tilpasser sig de nye omgivelser.

Læs også: Reder afslører orangutangens færden

Genudsættelsen blev udført af vores indonesiske partner BOS Foundation i samarbejde med Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA), the Directorate of Biodiversity Conservation og TNBBBR.