Et projekt, som Red Orangutanger arbejder med BOSF-RHO om, skal sætte det oprindelige folk Dayak Wehea og deres kultur på landkortet. For at fejre stammens traditioner blev en kunst- og kulturfestival afholdt i foråret.

Dayak Wehea-stammens traditionelle danse har alle sammen én ting til fælles: Rekvisitter og bevægelser, som efterligner næsehornsfuglen – en fugl som er hellig for oprindelige folk på Borneo.

Mange af disse imiterende danse blev fremvist til Dayak Wehea kunst- og kulturfestival i marts, før pandemien bed sig fast i Indonesien.

Dayak Wehea-stammens traditionelle danse tager inspiration fra næsehorns-fuglen (Foto: Isna/BOSF-RHO)

Festivalen var en af adskillige arrangementer, som skal fejre Dayak Wehea-kulturen, som en del af et CISU-støttet projekt. Red Orangutangen og vores partner BOSF-RHO arbejder sammen med det oprindelige folk Dayak Wehea om at styrke deres kultur og traditioner. Det kan nemlig styrke samhørigheden samt give en øget synlighed udadtil, som er et vigtigt led i arbejdet for at folket kan blive officielt anerkendt som oprindeligt folk og på sigt få rettighederne til de skovområder, hvor de har boet i mange generationer.

Læs også: Stammekultur som værktøj i kampen for rettigheder

Dansekonkurrence og modeshow

Andre, der vandt modeshow-konkurrencen (Foto: Isna/BOSF-RHO)

Dayak Wehea kunst- og kulturfestival skulle præsentere traditionelle produkter og samtidig sætte fokus på den passion og  det talent medlemmerne af stammen besidder. Mange unge deltog i festivalen – men de ældre dukkede også op.

Festivalen indeholdt både en dansekonkurrence og et modeshow med traditionelle Dayak Wehea-beklædning. Nogle af de optrædende blev endda udvalgt til at repræsentere Dayak Wehea ved Øst-Kalimantan Expo, hvor mange forskellige oprindelige folk i sidste uge præsenterede deres unikke traditioner og kulturer.

Høsten bliver fejret med dans

Til festivalen blev en særlig interessant gruppe dans ved navn tumbambataq fremført af en ungdomsdansegruppe. Den går ud på, at en stor gruppe mennesker samler sig i en cirkel. Danserne bevæger sig til en melodi, som bliver spillet med traditionelle musikinstrumenter: egung (en slags gong), sempeq (et traditionelt strengeinstrument, som er skåret ud af en træstamme) og tewung (trommer).

Bea Ling ungdomsdansetruppen, som bl.a. fremførte ‘tumbambataq’ (Foto: Isna/BOSF-RHO)

Dansen bliver normalt danset ved den traditionelle rishøstceremoni, som Dayak Wehea kalder lom plai eller mbob jengea. Dayak Weheas gruppedanse skal udtrykke følelsen af glæde og taknemmelighed for en god høst.

Støt regnskoven, de vilde orangutanger og Borneos oprindelige befolkning her.

Modeshowets yngste deltager (Foto: Gloria/BOSF-RHO)

Håb for kulturens fremtid

De besøgende til festivalen blev også underholdt med et modeshow, hvor traditionelt Dayak Wehea-tøj blev vist frem. Deltagerne viste, hvor unik og rigt det traditionelle design er og forklarede betydningen og filosofien bag forskellige beklædningsdele og accessories.

For eksempel lærte de besøgende, at hovedbeklædningen keltoq bliver brugt under frierier og andre traditionelle begivenheder. Et skjold, eller teweb, blev brugt i krig i gamle dage, mens blæserør, kaldet en pot, blev brugt til jagt. De halskæder og armbånd, som er Dayak Wehea-folket bærer, er ikke kun til pynt: de symboliserer også vores blodårer, som hjælper os med at leve.

Læs mere om Dayak Wehea-stammen her.

Vores partnerorganisation BOSF-RHO rapporterer, at de lokale ældre, som de talte med, håbede, at festivalen ville blive en fast tradition, som kan hjælpe med at promovere Dayak Weheas kunst og traditioner.

BOSF-RHO talte også med en yngre deltager, som håbede, at Dayak Wehea kommer til at fortsætte med at ære deres traditioner langt ind i fremtiden.

Læs også: Rettigheder til jord – et centralt element i naturbevarelse

Foto: Isna/BOSF-RHO