Otte orangutanger blev i sidste måned sat fri på de regnskovsbeklædte øer, der udgør Ø-universet. Her skal de udvikle deres orangutang-færdigheder i naturlige omgivelser. Blandt de otte orangutanger er nogle af vores mest populære adoptionsorangutanger: nemlig Valentino og Cinta.

Valentino ligner en, der tænker ”hvad er det her for et sted?.” Han har lige ivrigt hjulpet til med at skubbe lågen på transportburet op, så han kunne løbe ud i friheden, men nu stopper han op og ser sig forvirret omkring: han befinder sig i helt nye omgivelser. I regnskov.

Mere præcist er Valentino blevet sat fri på den overvågede regnskovs-ø Badak Besar, som er en af de øer, vi kalder Ø-universet. Det er sidste trin i rehabiliteringsprocessen, og derfor et stort skridt for de forældreløse orangutanger.

Otte orangutanger fra Nyaru Menteng rehabiliteringscenter nåede i sidste måned dette vigtige sidste trin. Særligt to af dem er kendte blandt vores støtter: Nemlig Valentino og Cinta, der er en del af vores adoptionsprogram.

Læs mere om rehabiliteringsprocessen her.

Valentino skal lige se de nye omgivelser an (Foto: BOSF)

To ture til øen

I Ø-universet lever orangutangerne i naturlige omgivelser, mens de prøver de færdigheder, de har lært i skovskolen af.  Når de har bevist, at de kan klare sig selv, er de klar til at blive genudsat i regnskoven.

De otte orangutanger blev transporteret til deres nye hjem på Badak Besar af to omgange: Først var det Cinta, Valentino, Jumbo og Hanin, der flyttede ind på øen. To dage senere kom Kiga, Petruk, Gonjales og Tharga til.

Transporten til øen skete under strikse COVID-19-restriktioner, der blandt andet betød, at orangutangerne blev sejlet det meste af vejen fra rehabiliteringscentret til øen. Normalt bliver de transporteret en større del af vejen med bil, men for at undgå at køre igennem beboede områder med mulig smitte, er ruten lagt om.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner

Orangutangerne reagerede forskelligt på friheden

Da Valentino blev lukket ud af transportburet kom han sig heldigvis hurtigt over den indledende forvirring. Han fandt noget frugt, og klatrede op i et træ. Jumbo kunne ikke komme hurtigt nok ud i friheden – han fór ud af buret, nuppede en klase bananer på vejen og tog på eventyr.

Jumbo fangede en snack på vejen ud af transportburet (Foto: BOSF)

Da Cintas bur blev åbnet, løb hun den modsatte vej af, hvad der var tiltænkt. Hun løb lige forbi kameraerne og nærmede sig de medarbejdere, der stod for udsættelsen. Heldigvis fik Hanin, der allerede var kravlet op i et træ, Cintas opmærksomhed, og hun forstod, at det var tid til at udforske de nye omgivelser.

Cinta på bliver sat fri i Ø-universet (Foto: BOSF)

Jiga, som blev genudsat på anden tur, er en 14-årig han, der er kendt for at have et stort temperament. Det ændrede denne tur ikke på: Så snart han havde forladt sit bur, begyndte han at slås med Peturk. Bagefter kiggede han olmt på udsættelses-holdet, som straks fik travlt med at trække sig tilbage.

Alle orangutanger ser ud til at være faldet til, og vi glæder os til at fortælle nyt om, hvordan de klarer sig i deres nye hjem.