Ny forskning viser, at Borneo-orangutangen mister muskelmasse i perioder, hvor der ikke er meget frugt tilgængeligt – det er ikke muligt for dem at bygge store nok fedtdepoter op. Rydning af regnskov og klimaforandringer gør kun situationen værre.

Foto: BOS Foundation

Tab af levesteder er et af de allerstørste trusler for orangutangerne på Borneo, som af IUCN er erklæret kritisk truet. Nu understreger et nyt overraskende studie, at beskyttelse af regnskoven er helt vital for orangutangens overlevelse.

Forskerne bag studiet fandt ud af, at Borneo-orangutangens muskelmasse faldt betydeligt, når frugt ikke var tilgængelig. Det er et overraskende fund, for orangutanger er kendt for at være særligt gode til at lagre og bruge fedt som energi og på den måde klare sig igennem perioder, hvor mængden af føde er begrænset.

Men nu, hvor klimaforandringer og rydning af regnskov gør det sværere at finde føde, er de fedtdepoter orangutangerne bygger op i perioder med meget føde simpelthen ikke nok til at dække deres behov. Og det gør det helt tydeligt, at yderligere forstyrrelser af orangutangernes forsyningsveje kan få store konsekvenser.

”Når der bliver lagt planer for naturbevarelse, så er det nødvendigt at tænke ind, hvor tilgængelig frugt er i skovområder eller korridorer, som orangutanger måske er nødt til at slå sig ned i, når afskovningen fortsætter,” siger studiets hovedforfatter PhD Caitlin A. O’Connell fra Rutgers University-New Brunwick i en pressemeddelelse.

Både hunner, hanner og unger tabte muskelmasse

Forskerne målte mængden af affaldsstoffet kreatinin i vildtlevende orangutangers urin for at estimere, hvor meget muskelmasse dyrene havde i perioder med frugtmangel i forhold til, når der var rigeligt frugt. De 1.130 undersøgte urinprøver er indsamlet mellem 2009 og 2017.

Både han- og hun-orangutanger i alle aldre viste sig at have reduceret muskelmasse i de frugtfattige perioder. Det betyder altså, at menneskeaberne var nået til et punkt, hvor alle fedtreserverne var brugt op og de i stedet forbrændte muskelmasse.

”Det ser ud til, at orangutanger går igennem cyklusser, hvor de opbygger fedt og muligvis også muskelmasse og derefter bruger fedt og muskelmasse som energi i de perioder, hvor de har svært ved at finde deres foretrukne frugter og kalorieindtaget er lavt,” siger Erin Vogel, som er seniorforfatter på studiet og leder af Laboratory for Primate Dietary Ecology and Physiology, som har gennemført forskningen.

Læs også: Sådan genskaber vi regnskoven

Forskningsresultater hjælper til at beskytte orangutanger

Studiet, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, er ledet af forskere fra Rutgers University og baseret på dataindsamling fra Tuanan Research Station i Mawas-området på Borneo, som Red Orangutangen har et samarbejde med.

”Forskningsresultater som disse er vigtige i forhold til prioriteringen af vores indsatser for at bevare den kritisk truede orangutang,” siger Hanne Gürtler, som er direktør for Red Orangutangen.

Støt vores arbejde: Bliv orangutangpartner