Indonesien er med Delta-varianten blevet et nyt epicenter for COVID-19. De områder, hvor Red Orangutangen arbejder, er også ramt, og indsatser for at forebygge og inddæmme smitten skal derfor udvides.

De seneste uger er antallet af nye smittetilfælde med coronavirus steget markant i Indonesien, og mange steder er sundhedssystemet under et ekstremt pres. Den nye mere smitsomme Delta-variant spreder sig eksponentielt i store dele af landet – heriblandt Borneo. Indonesien er nu blevet et nyt epicenter for COVID-19.

I midten af juli var det daglige smittetal oppe på 56.000 tilfælde, og Indonesien er nu det land i verden med flest døde med COVID-19 per dag. I den sidste uge af juli alene, blev der registreret mere end 12.000 coronarelaterede dødsfald.

Vores programområder er også ramt

De områder, som Red Orangutangen og vores lokale partnere arbejder i, er desværre også hårdt ramt.

Det gælder eksempelvis Centralkalimantan, som er hjem for orangutang-rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, regnskovsområdet Mawas, og genudsættelsesområderne Bukit Baka Bukit Raya National Park og Bukit Batikap Protection Forest. Her har man registreret over 30.000 smittetilfælde ved slutningen af juli 2021.

I Østkalimantan, hvor rehabiliteringscentret Samboja Lestari og Kehje Sewen-skoven ligger, er der registreret over 100.000 tilfælde. På nuværende tidspunkt kan selv de mest afsondrede områder, vi arbejder i, ikke se sig fri for COVID-19-truslen.

Læs også: Pandemien har bragt fødevaremangel med sig

Indsatser fik os igennem de første 17 måneder

Siden pandemiens begyndelse i starten af 2020, har Red Orangutangen arbejdet tæt sammen med vores lokale partnere, BOS Foundation og Yayasan Borneo Nature Indonesia, om at beskytte medarbejdere, orangutanger og lokalsamfund i vores programområder mod COVID-19.

Takket være generøse donationer fra fonde og privatpersoner samt projektstøtte fra Civilsamfundspuljen og Postkodestiftelsen har Red Orangutangen kunne støtte flere indsatser på Borneo til forebyggelse af smitte og afbødning af konsekvenserne af COVID-19. Det har fået os godt igennem de første 17 måneder af coronapandemien.

Nye og flere tiltag nødvendige i kampen mod Delta-varianten

Med stigningen i antal smittede som følge af Delta-variantens indtog i Indonesien, er det nødvendigt med yderligere tiltag. Red Orangutangen er i løbende kontakt med vores partnere på Borneo og vil bistå dem bedst muligt i kampen mod den meget smitsomme Delta-variant.

Sikkerhedsforanstaltningerne på rehabiliteringscentrene skal ikke bare fastholdes – de skal udvides. Det vil blandt andet indebære, at medarbejderne på centrene skal testes oftere, og at der bliver indført yderligere COVID-19-støtte til medarbejdernes familier og lavindkomst-husholdninger i programområderne.

Indsatsen i landsbyerne i og omkring vores programområder skal også øges og samarbejdet med myndigheder styrkes, så mulighederne for testning og behandling også når ud i de afsidesliggende områder.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner