Venskaber har altid op og nedture – og det gælder også venskaber mellem orangutanger. De to orangutanger Desi og Kimi, som bor på øen Juq Kehje Swen, er kammerater, men af og til har de en konflikt. Det skete for eksempel for nyligt.

Øen Juq Kehje Swen er en del af Ø-universet som hører til rehabiliteringscentret Samboja Lestari i Østkalimantan, som bliver administreret af vores samarbejdspartner BOS Foundation. Juq Kehje Swen er altså en regnskovsø, hvor de orangutanger, der har gennemført Skovskolen kommer ud for at prøve deres evner af i naturlige omgivelser. Når de er klar, bliver de genudsat i regnskoven.

Desi er i øjeblikket den eneste orangutang på øen, som er en del af rehabiliteringsprogrammet. Kimi er derimod en vild orangutang, som har fundet vej til øen.

BOS-medarbejderne observerer de to hun-orangutanger jævnligt og det er tydeligt, at de er blevet tætte venner. Når Desi spiser, kommer Kimi ofte forbi og beder om føde. Det er som regel intet problem – Desi deler gerne!

Hun bliver til gengæld irriteret over de larmende makakaber i områder, som tit stjæler Desis mad. Det tør de nu ikke når Kimi er i nærheden, for hun kan godt blive aggressiv, når hun ser dem.

Desi og Kimi er (det meste af tiden) gode venner (Foto: BOS)

BOS-medarbejderne er ret sikre på, at Desi har lært nogle tricks om at klare sig i naturen af Kimi. For eksempel spiser Desi mere og mere varieret føde fra naturen. Hun er for eksempel begyndt at spise forskellige slags figner, som hun ikke spiste tidligere, hvor hun primært tog for sig af den føde, som BOS-medarbejderne giver hende på foderplatformen to gange om dagen.

En mindre wrestlingkamp over bananer

En eftermiddag  november skiftede dynamikken mellem de to hun-orangutanger dog lidt. Medarbejderne observerede Desi, mens hun spiste bananer på foderplatformen. Pludselig kom Kimi svingende og snuppede lynhurtigt en banan fra Desis hånd. Desi havde rigeligt med bananer, så hun reagerede ikke rigtigt i første omgang.

Men Kimi var åbenbart sulten: Hun spiste hurtigt sin banan, hvorefter hun snuppede endnu en fra Desi. Det skete endnu et par gange, indtil Desi til sidst mistede tålmodigheden og nev Kimi i armen. Da Kimi blev ved, daskede Desi så hårdt til Kimis arm, at hun slap sin gren.

Kimi gav dog ikke op, og optrinnet endte i en mindre wrestling-kamp, mens de to orangutanger forsøgte at hive så meget mad til sig, som de kunne. Da der ikke var mere føde tilbage, sluttede kampen, og Kimi lod Desi være i fred.

Frækt af Kimi, men det lille optrin har nu langt fra ødelagt de to orangutangers venskab.

Vil du støtte vores arbejde? Bliv Orangutangpartner her

Her er Desi lidt træt af, at Kimi vil stjæle hendes bananer (Foto: BOSF)