Mange adoptanter har i årevis kunne følge med i de fremskridt, Miko har gjort sig på Nyaru Menteng. Nu er han og syv andre orangutanger blevet genudsat i regnskoven.

2021 blev afsluttet på den allerbedste måde: Hele otte orangutanger blev nemlig genudsat i regnskoven!

Det er et stort øjeblik hver gang en orangutang gennemfører rehabiliteringsforløbet og transportburets låge åbner op til et helt nyt liv i naturen. Men for os hos Red Orangutangen og mange af vores støtter var dette en helt særlig genudsættelse: Blandt de otte orangutanger var nemlig Miko, som i mange år har været en del af vores adoptionsprogram.

Fra lille og hjælpeløs til vild orangutang

Miko da han stadig var en orangutangunge.

Miko kom til rehabiliteringscentret Nyaru Menteng i 2010 bare tre måneder gammel. Han var både undervægtig, dehydreret og havde sår på hænder og fødder, da han ankom. Heldigvis kom han sig hurtigt, og siden er han blevet en selvstændig orangutang med masser af charme og gode orangutangfærdigheder. Det er netop færdighederne, der gør, at han nu er klar til et nyt kapitel i regnskoven sammen med syv kammerater.

Læs også: Ben og Mikos sidste test før regnskoven

Vores indonesiske samarbejdspartner BOS Foundation stod sammen med de indonesiske myndigheder Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) for genudsættelsen. Den fandt sted over to omgange: Miko blev sat fri den 14. december sammen med Suci, Mony og Pickle. Og den 16. december blev det så Ating, Lido, Sembara og Pettos tur.

20 timer til nationalparken

Genudsættelses-holdet og orangutangerne tog afsted fra Nyaru Menteng om aftenen dagen før hver genudsættelse. Turen mod Bukit Baka Bukit Raya National Park (TNBBBR) er lang, og holdet kom ud for særlige udfordringer på vejen, fordi kraftige regnskyl havde gjort vejen mudret. Det tog omkring 20 timer med bil og båd, før de var fremme ved bestemmelsesstedet.

Herfra gik alt dog som det skulle!

De mudrede veje var en udfordring, da orangutangerne skulle transporteres til deres nye hjem (foto: BOSF)

 

Miko og Pickle begyndte eventyret sammen

Pickle og Miko var blevet udvalgt til at blive genudsat sammen, fordi de allerede kendte hinanden fra Ø-universet. Først blev Pickles bur åbnet. Han var, forståeligt nok, en smule ophidset efter den lange tur, og besluttede sig for at han hellere ville være nede på jorden tæt på menneskene end at kravle op i træerne. Så holdet arbejdede hurtigt for at sætte Miko ud, så han kunne berolige Pickle.

Selvom de to er venner, så var holdet bange for at de i deres ophidsede tilstand kunne finde på at indlede en slåskamp. Så de besluttede sig for at minimere tilstedeværelsen af mennesker, for ikke at ophidse de to hanner yderligere – genudsættelsesholdet forlod stedet. Så snart holdet var forsvundet slappede Pickle af og satte sig på flodbredden og observerede roligt de tilbageblevne mennesker og Miko.

Miko på den første dag i regnskoven (Foto: Indrayana, BOSF)

Miko sad lidt tid og nød nogle bambusblade, før han besluttede sig for at slutte sig til Pickle. Monitoreringsteamet holdt vejret. De to begyndte en lille brydekamp, men Pickles venlige men dominerende adfærd fik Miko til at slappe af og invitere Pickle til at lege i stedet, og de to begyndte at lege på flodbredden, hvor de var blevet genudsat.

Støt vores arbejde: Bliv Orangutangpartner

En god begyndelse for alle otte

De andre orangutanger så også ud til at nyde friheden. Suci og Mony lagde ud med at udforske de nye omgivelser sammen. De ledte efter føde i løbet af dagen, og da mørket begyndte at falde på, skyndte de sig at bygge deres egne reder ikke så langt fra hinanden.

Lido, som blev genudsat to dage senere, var hurtig til at udforske skoven mere aktivt. Hun hang fra grenene, mens hun ledte efter et godt måltid, og kravlede videre, når området var udtømt.

De første timer i skoven gik alt i alt helt eksemplarisk, og alle otte orangutanger viste, at de var klar til at opleve deres nye hjem. Den næste tid kommer monitoreringshold til jævnligt at observere dem i skoven – vi glæder os til at fortælle nyt!

Moni bliver lukket ud af transportburet og mærker friheden (Foto: Apicon, BOSF)