Årets største genudsættelse bød på hele tre ture til nationalparken TNBBBR over to uger.

Her mod årets slutning har en af de helt store begivenheder i 2019 fundet sted: Hele 17 orangutanger er netop blevet genudsat.

Alle orangutangerne har gennemgået et langt rehabiliteringsforløb på Nyaru Menteng, hvor de lærte at klare sig selv som vilde orangutanger. Nu, efter en periode på ø-universitetet, hvor de i naturlige omgivelser endeligt fik prøvet deres evner, er de klar til at blive helt frie orangutanger.

Orangutangerne skal leve deres nye liv i nationalparken Bukit Baka-Bukit Raya National Park – forkortet TNBBBR. Eftersom så stort et antal orangutanger skulle sættes fri samtidig, er de blevet genudsat i to forskellige dele af TNBBBR langt fra hinanden. Det skal sikre en god og naturlig fordeling af orangutangerne i nationalparken. Derfor er denne genudsættelse blevet opdelt i tre ture til TNBBBR fordelt over to uger.

Det første hold, der blevet lukket ud i skoven var de ni aber Donk, Dea, Iriana, Made Ayu, Rubi, Salsa, Salmah, Sidney og Uje. Ugen efter kom turen til Anouk, Aox, Ariel, Leggi og Lexy og senere på ugen Bolot, Jeanifer og Valent.

I alt seks er hanner og 11 hunner – inklusive moderen Salsa og hendes unge Salmah. Salsa blev reddet, da hun var 2,5 år gammel. Efter skovskolen kom hun på universitets-øen Kaja, hvor hun blev gravid. Kort tid efter, at graviditeten blev opdaget, forsvandt hun i en uge. Da hun dukkede op igen den 12. september 2018, var hun ikke længere alene. Nu skal hun med sin lille datter Salmah fortsætte skov-eventyret i nationalparken TNBBBR.

Læs: Endnu otte orangutanger genudsat

Salsa og Salmah er blandt de 17 genudsatte orangutanger.

Med denne seneste genudsættelse er der nu blevet sat 152 orangutanger fri i TNBBBR og i alt 453 i alle de tre områder, hvor BOS sætter orangutangerne ud.

Udover de 17, blev en 18. orangutang, hannen Pandu, sat ud i TNBBBR sammen med de andre. Han har imidlertid ikke gennemgået et rehabiliteringsforløb, men er en 20-årig vild orangutang, som blev reddet i en oliepalmeplantage for to måneder siden. Efter redningen er han nu blevet flyttet til den trygge skov TNBBBR, hvor han kan fortsætte sit liv som vild orangutang.

Siden orangutangerne blev sat ud i skoven, har monitoreringsholdene fortalt, at alle aber har tilpasset sig deres nye omgivelser. De har alle fundet føde og bygget reder i løbet af de første dage.

Vi håber, at alle 18 orangutanger fortsat klarer sig rigtig godt i regnskoven, og vi glæder os til at fortælle mere om dem.

Genudsættelsen skete i samarbejde med Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA).

Læs: Nyt område i TNBBBR sikrer plads til flere orangutanger

Pandu blev reddet for få måneder siden og er nu flyttet til TNBBBR sammen med de genudsatte orangutanger.