I sidste uge blev hele to genudsættelser gennemført med få dages mellemrum: Først blev syv orangutanger fra rehabiliteringscentret Nyaru Menteng genudsat i regnskoven, og kort tid efter kunne endnu tre, denne gang fra Samboja Lestari, følge trop. Det er de første genudsættelser siden corona-pandemien ramte Indonesien.

Hele 10 orangutanger kunne i sidste uge begynde et nyt liv i den vilde natur.

Syv af dem kom fra Nyaru Menteng rehabiliteringscenter, og de begyndte det nye kapitel i deres liv i tirsdags, hvor de blev genudsat i regnskovsområdet Bukit Batikap i Centralkalimantan. De øvrige tre orangutanger, som kom fra Samboja Lestari rehabiliteringscenter, indtog Kehje Sewen-skoven i Østkalimantan to dage senere.

Vores partner BOS Foundation stod for genudsættelserne i samarbejde med Central and East Kalimantan Natural Resources Conservation Agencies (BKSDA), og denne gang var det muligt at transportere orangutangerne i helikopter.

Det reducerede rejsetiden fra Nyaru Menteng til det første genudsættelsessted betydeligt. Her forlod de syv orangutanger Bali, Hugus, Noel, Nenuah, Strada, Disha og Deijo med stor succes deres bure. Straks efter blev helikopteren gjort klar til ugens anden genudsættelse. Her blev Britney, Freet og Juve fløjet til deres nye hjem i naturen. Også disse orangutanger virkede hurtigt hjemmevante i de nye omgivelser.

Støt os: Bliv Orangutangpartner

Første genudsættelse siden pandemiens begyndelse

Det er de første genudsættelser siden coronapandemien for alvor ramte Indonesien. Transporten af orangutangerne ud af centrene blev sat på pause, fordi deres genetiske ligheder med mennesker gør det meget sandsynligt, at også de kan blive smittet med det nye coronavirus, som forårsager sygdommen COVID-19.

Læs også: Forebyggelse af corona fortsætter efter gode resultater

I mellemtiden har vores partner BOS Foundation dog fået langt større viden om det nye coronavirus samt bedre sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at de nu føler sig godt rustet til at begynde genudsættelserne og på den måde sikre, at orangutangerne kan få det liv, de fortjener.

Ved denne genudsættelse var det ovenikøbet muligt at transportere orangutangerne med helikopter, og på den måde undgå at køre igennem adskillige landsbyer, der kan udgøre en smittefare.

COVID-19 betyder naturligvis, at listen over sikkerhedsprocedurer ved genudsættelser kun er blevet længere. Blandt andet bliver både orangutanger og alle medarbejdere, der er involveret i genudsættelserne testet for coronavirus. Kun de vigtigste medarbejdere – såsom dyrlæger – kommer tæt på orangutangerne, og de er altid iklædt fuldt sikkerhedsudstyr.

Reddet fra fangenskab eller palmeolie-plantager

Langt de fleste af de genudsatte orangutanger blev i sin tid reddet fra fangenskab eller en palmeolieplantage, før de kom til et rehabiliteringscenter. Det gælder for eksempel den 18-årige han Bali, som blev reddet fra en plantageejer og bragt til Nyaru Menteng i 2003. Han var på dette tidspunkt kun 4 måneder gammel, vejede sølle 2,8 kilo og havde mistet sin mor. Han havde brug for intensiv pleje hos dyrlægerne – et ben var brækket og nogle steder skællede hans hud. Men han blev rask, klarede sig gennem skovskolen og har nu vist sig at være klar til leve i friheden.

Blandt de genudsatte orangutanger er også 19-årige Nenuah, som kom til Nyaru Menteng i 2006 sammen med 47 andre orangutanger, der alle var hentet hjem fra Thailand. I dag har kun seks af disse, udover Nenuah, gennemført rehabiliteringsprocessen. De øvrige orangutanger har desværre store problemer med at udvikle de kompetencer, som er nødvendige for at klare sig selv på grund af lang tid i fangenskab, da de var ganske små.

Læs også: Tre orangutanger får nu deres fristed

Der er også enkelte orangutanger, der er blevet reddet som voksne og blot skal flyttes til et mere trygt område. Blandt andet Disha, som sammen med sin unge Deijo ofte er blevet set på Nyaru Menteng skovskolens område. Deres tilstedeværelse skræmte de små orangutanger på centret, og samtidig var de i stor fare for at komme i konflikt med mennesker, fordi de opholdt sig tæt ved landsbyer. Derfor får de nu et nyt langt mere trygt liv i det beskyttede regnskovsområde.

Alle orangutangerne vil løbende blive observeret af et post-monitoreringshold, som sikrer, at de klarer sig godt.