Vi sætter fokus på orangutangens levesteder - regnskovene

Red Orangutangen bakker op om FSC® Ugen for at sætte skovene på dagsordenen og skabe opmærksomhed omkring afskovningens sørgelige konsekvenser for de vilde orangutangbestande. Dette sker sammen med en række andre organisationer og virksomheder der vil sætte fokus på FSC mærket og markere vigtigheden af ansvarlig og bæredygtig skovdrift.

FSC Ugen er en årlig begivenhed, hvor FSC (Forest Stewardship Council) Danmark og en bred vifte af NGO’er og virksomheder landet over, heriblandt Red Orangutangen, Coop, Lego og WWF, markerer vigtigheden af ansvarlig og bæredygtig skovdrift ved at sætte ekstra fokus på FSC certificerede produkter. Red Orangutangen deltager igen i år for at bakke op om FSC mærket og sprede opmærksomhed om det enorme pres, de vilde orangutangbestande er under som resultat af den omfattende afskovning på Borneo.

På siden her samt vores Twitter og LinkedIn sætter vi i løbet af uge 15 fokus på orangutangens levesteder - regnskovene.

Hvorfor bakker Red Orangutangen op om FSC og FSC Ugen?

Op mod 80 % af orangutangens naturlige habitat, Borneos regnskov, er blevet ryddet til fordel for blandt andet oliepalmeplantager, tømmerindustrien og minedrift, og afskovningen foregår stadig med alarmerende hast. Det har sat den kritisk truede orangutang og Borneos biodiversitet under et enormt pres, og hvis ikke orangutangen og dens hjem bevares, og den massive afskovning bremses, forudser eksperter, at orangutangen er uddød om bare 20 år. Læs mere om truslerne mod orangutangen her >>

Nylige studier viser, at omkring 80 % af de vildtlevende orangutanger på Borneo lever udenfor beskyttede skovområder i områder, der frit kan udliciteres til industrielle og kommercielle formål. Udlicitering af skovområder til industrielle formål medfører yderligere afskovning som en nødvendig del af omlægningen til produktion og industri. Det er derfor væsentligt, at finde løsninger for de ubeskyttede områder, så regnskoven og dens unikke biodiversitet beskyttes effektivt, og orangutangens overlevelse sikres. En del af løsningen er bæredygtig forvaltning af produktionsskovene, som FSC certificeringen bidrager til. Derfor har Red Orangutangen været medlem af FSC siden 2014 og deltager igen i år i FSC Ugen.

Omtrent 80% af de vildtlevende orangutanger på Borneo lever udenfor beskyttede skovområder. Det betyder, at deres hjem kan udliciteres til f.eks. tømmerhugst eller plantageanlægning, og de er derfor ekstremt sårbare.

Gå efter FSC mærket, når du skal købe træmøbler

Du kan som forbruger være med til at beskytte orangutangen og dens hjem ved at bakke op om FSC og gå efter FSC mærkede produkter, næste gang du skal købe havemøbler, papir eller andre træ- og papirprodukter. FSC mærket på træprodukter sikrer, at træet kommer fra et skovområde, der er ansvarligt og bæredygtigt forvaltet, og at det ikke er et produkt af illegal skovdrift. Mærket er derfor en garanti for, at livsgrundlaget for orangutangen og de andre vilde dyr samt biodiversiteten i regnskoven ikke ødelægges til fordel for produktionen.

Opnåelsen af FSC mærket kræver overholdelse af adskillige stramme kriterier, der sikrer en bæredygtig og ansvarlig skovdrift - hele vejen gennem værdikæden frem til forbrugerne. Det gør det lettere for forhandlere og forbrugere at støtte op om ansvarlig forvaltning af verdens skove. Du kan læse mere om FSC og kriterierne for FSC certificeringen her >>

Læs mere om FSC Ugen 2019 og årets deltagere her >>

Hjælp med at bevare de vilde orangutang-bestande og deres regnskovshjem

Du kan hjælpe med at bevare den vildtlevende orangutang og dens levesteder ved at støtte vores skovbeskyttelsesprogram her >>

Du hjælper også, når du går efter FSC mærket, når du køber træ- og papirprodukter.

Læs om vores indsats for bevarelse af regnskoven og den kritisk truede orangutang